Grupna terapija

Grupna terapija oblik je savjetovanja u sklopu kojeg se određeni broj ljudi pod vodstvom terapeuta redovito susreće. Kada bolje razmislimo, tijekom svojeg života svi smo uronjeni u neke grupe, bilo da se radi o obitelji, školi, poslu ili prijateljskim krugovima. To su okruženja u kojima rastemo i razvijamo se kao ljudi. Tako je i na grupnoj terapiji. Ona je mjesto na kojem zajedno s ostalim članovima grupe dijelimo svoje probleme kako bismo bolje razumjeli svoje situacije i učili jedni od drugih.

Ovu vrstu terapije provodim u situacijama kada postoje barem tri osobe koje su zainteresirane za zajednički rad, a za koje se prethodno utvrdi da od njega mogu imati koristi.

Grupna terapija usmjerava se na interakciju među članovima grupe te je stoga posebno prikladna za one koji imaju probleme u društvenim odnosima vezanim uz intimnost, povjerenje, samopouzdanje i slično. Interakcija u grupi obiluje povratnim informacijama (feedback) koje pomažu osobi da identificira i mijenja obrasce ponašanja koji narušavaju njezine odnose s ljudima.

U sklopu grupne terapije učimo više o sebi i poboljšavamo svoje odnose s drugima. Rješavamo se osjećaja osamljenosti, u čemu uvelike pomažu psihodramske metode i elementi koje primjenjujem i u grupnom radu. Grupa postaje sigurno okruženje za rad u kojem članovi uče i prakticiraju nove načine razmišljanja i odnosa s drugim ljudima.

Jednom kada postanete član grupe od vas se očekuje da u njoj sudjelujete minimalno tri mjeseca i da ju pohađate redovito – jedanput tjedno. Zahtijeva se poštivanje privatnosti drugih članova grupe, budući da su njihova imena i informacije koje iznose povjerljivi. Osim toga, tu je i pravilo dobronamjernosti prema sebi i drugim članovima grupe.

Posebna prednost grupne terapije je u tome što probleme unutar grupe možemo proraditi “ovdje i sada”, odnosno u situacijama koje su vrlo vjerna preslika onih iz stvarnog života.

Velik broj osoba koje započnu s individualnom terapijom u konačnici se odlučuje i za grupnu, s ciljem da dodatno učvrste ostvarene pozitivne promjene u svojem životu.

Javite mi se ukoliko vam trebaju dodatne informacije o grupnom radu ili se želite pridružiti grupi. Napravite taj mali korak. Postanimo svjesniji uvjerenja koja nosimo tijekom života, a koja nas sprječavaju da ostvarimo puni potencijal za kvalitetniji život – zajedno.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close