Psihodrama

Psihodrama je psihoterapijska metoda koja se primjenjuje u grupnom i individualnom radu.

Osnovna karakteristika koja ju razlikuje od drugih metoda i pravaca jest dinamičnost, ona kroz rad i pokret aktivira naše cjelokupno biće na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.

Naime, u psihodrami ne analiziramo problem, već se on istražuje na sceni. Član grupe čija se priča istražuje (nazivamo ga protagonist) odabire druge članove, a koji zatim igraju bitne uloge iz njezina ili njegova života. Kroz scenski rad možemo jasnije vidjeti i osjetiti emocije i uvjerenja koja nosimo otprije (a koja nam možda više nisu potrebna) te dobiti jasne uvide o korijenima svojih problema i njihovim mogućim rješenjima. U psihodramskoj grupi svi su na terapiji i svi sudjeluju u terapiji drugih.

Sam psihodramski rad obiluje igrom, smijehom, radošću, potiče spontanost i kreativnost.  No, tijekom radova na scenu izranjaju i mučniji osjećaji poput tuge, ljutnje i straha koje je protagonist često dugo i duboko  potiskivao. To sve dovodi do katarze, novoga emocionalnog iskustva i dragocjenih uvida.

Psihodrama nudi mogućnost da saznamo i istražimo ono što nas je omelo u razvoju. Osim toga, omogućava nam da otkrijemo svoje sposobnosti kojima se ne koristimo u sadašnjosti. Na psihodramskoj sceni istražuju se i odigravaju važni, stvarni događaji, ali se mogu istraživati i naše fantazije i snovi.

Psihodrama je namijenjena svima koji žele jasnije razumjeti sebe i svoje potrebe te poboljšati svoje odnose s drugima, bez obzira na spol, dob ili prethodno terapijsko iskustvo. Iznimno je pogodna za rad s djecom i adolescentima. Tijekom terapije radi se na osobnim, obiteljskim i poslovnim temama u sklopu kojih se članovi uče nositi sa stresom i anskioznošću te poboljšati empatiju i komunikaciju s drugima.

Ukratko, psihodrama je namijenjena svima koji žele raditi na sebi i svojem osobnom razvoju.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close